donderdag, juni 13

Het verhaal van Lawrence Ripple

Lawrence Ripple kwam de bank binnen en gaf de kassier een briefje waarop stond: “Ik heb een pistool, geef me geld.” Ripple had geen pistool, en vreemd genoeg wilde hij het geld eigenlijk ook niet. Nadat de kassier 3.000 euro in contanten overhandigd had, ging Ripple in de lobby zitten wachten op de komst van de politie. Dit duurde niet lang, want Ripple koos een bank met een politiebureau in hetzelfde blok.

Toen de agenten arriveerden werd hij gearresteerd en bekende spoedig zijn werkelijke motief. Hij had ruzie gehad met zijn vrouw, en was het zat. Hij vertelde zijn vrouw dat hij er niet meer tegen kon en liever in de gevangenis zou zitten. Ripple schreef zelfs het bankovervalbriefje in het bijzijn van zijn vrouw voor hij naar de bank ging.

Hoewel het waarschijnlijk te laat is voor Ripple en zijn vrouw, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Georgia dat het geheim om de ups en downs van het huwelijk te doorstaan twee kleine woordjes zijn: dank je wel. Ze vroegen 468 getrouwde mensen naar de bronnen van veel voorkomende huwelijksstress en ook naar uitingen van dankbaarheid. Ze ontdekten dat hoe vaak getrouwde mensen hun waardering voor hun partner uitten, de sleutel was tot een lang en succesvol huwelijk. En ze ontdekten dat dit veel belangrijker was dan hoe vaak echtparen ruzie maken. In feite denken ze dat waardering mensen in staat stelt de stress te doorstaan die onvermijdelijk is in alle relaties.

Interessant is dat de studie zich richt op ‘uitingen’ van dankbaarheid. Je dankbaar voelen is niet genoeg. Je moet het ook uiten. Het regelmatig uiten van waardering door ‘dank je wel’ te zeggen en complimenten te geven komt niet bij iedereen vanzelf. Het goede nieuws, volgens ander onderzoek, is dat dankbaarheid iets is dat gecultiveerd kan worden. Een studie vroeg mensen om dagelijks dagboeken bij te houden waarin ze hun waardering voor hun partner noteerden. Deze daad van noteren verhoogde de mate van waardering die ze voelden en de frequentie waarmee ze die waardering aan hun partner uitten.