donderdag, april 25

Een stappenplan om buxussen te snoeien

Buxussen zijn populaire planten die je tuin een groene en strakke uitstraling geven. Ze kunnen in allerlei vormen gesnoeid worden, zoals bollen, kegels of figuren. Maar hoe snoei je een buxus op de juiste manier? Ontdek ons een stappenplan om je buxussen te snoeien.

Stap 1: Kies het juiste tijdstip

Een buxus moet je minstens twee keer per jaar snoeien, maar voor een mooier resultaat kun je dat beter vier keer per jaar doen. De beste tijd voor de eerste knipbeurt is eind mei. De tweede keer snoei je hem begin september en daartussen kun je hem ook een paar keer snoeien. Hoe vaker je een buxus snoeit, hoe voller hij wordt.

Snoei de buxus altijd op een bewolkte dag, want door de zon kunnen de blaadjes verbranden. Wil je toch in de zon snoeien, besproei hem dan eerst met water en leg er na het snoeien een vliesdoek overheen.

Stap 2: Kies het juiste gereedschap

Voor het snoeien van een buxus heb je een goede schaar nodig. Dat kan een manuele of een elektrische schaar zijn. Een manuele schaar is beter voor verfijnde snoeitechnieken, zoals het snoeien van vormen en figuren. Een elektrische schaar is sneller en makkelijker voor het snoeien van hagen.

Zorg ervoor dat de schaar scherp en schoon is. De sappen van de buxus blijven namelijk aan de schaar plakken en als je deze niet reinigt kunnen ze ziektes en schimmels verspreiden.

Stap 3: Snoei de buxus in de gewenste vorm

Als je een buxushaag hebt, begin dan met de zijkanten en doe daarna pas de bovenkant. Voor een mooi recht resultaat houd je de schaar telkens op dezelfde hoogte. Je kunt eventueel een touwtje spannen om de haag recht te kunnen snoeien.

Als je een buxusbol hebt, begin dan aan de bovenkant. Ga boven de bol staan en houd de schaar op zijn kop om mooie rondingen te krijgen. Loop tijdens het snoeien met de bol mee, zodat je de vorm goed in de gaten kunt houden. Neem af en toe wat afstand om te kijken of de buxusbol nog in verhouding is.

Als je een andere vorm wilt knippen, zoals een kegel of een figuur, dan kun je gebruik maken van een mal of een sjabloon. Je kunt ook zelf creatief zijn en experimenteren met verschillende vormen.

Heb je erg veel snoeiafval van buxussen? Huur dan een afvalcontainer voor groenafval bij een verhuurfirma in de buurt.

Stap 4: Verzorg de buxus na het snoeien

Na het snoeien is het belangrijk om de plant goed te verzorgen. Strooi wat koemestkorrels of speciale buxusmest rond de stam om hem te voeden en te stimuleren om weer te groeien. Geef de buxus ook regelmatig water, vooral in droge periodes.

Controleer de buxus ook op ziektes en plagen, zoals schimmels of buxusrupsen. Als je die op tijd ontdekt, kun je ze bestrijden met biologische middelen of natuurlijke vijanden.