vrijdag, juli 19

Een dagje sauna: wat zijn de voordelen?

Een dagje ‘me-time’ om even op te laden, ontspannen, herstellen en uit te rusten. Een bezoekje aan een wellness is de manier om zowel voor lichaam als de geest te laten ontspannen. Je kunt dit uiteraard alleen doen of met een goede vriend of vriendin. Let wel op dat je van tevoren boekt, het is namelijk een populair uitje. Je kunt dit doen bij de betreffende locatie of de sauna aanbieding bekijken online. Kom volledig tot rust met een dagje sauna.

Wat is een sauna

Een sauna is een ruimte waarin de temperatuur tot 120 graden kan oplopen. Het woord ‘sauna’ is Fins en betekent: de ruimte waarin een droog heet luchtbad kan worden genomen. Door de hoge temperatuur in de sauna worden je bloedvaten verwijdt, gaan de poriën openstaan en worden de zweetklieren in werking gezet. Voor vele mensen geeft dit een gevoel van ontspanning.

Naast dat je een volledige dag er tussen uit bent en je kunt ontspannen brengt het ook andere voordelen met zich mee. In dit blogartikel vertellen wij je meer over de voordelen van een dagje sauna.

Voordeel 1: het creëren van een betere weerstand

Ben jij vaak na een koude windvlaag al verkouden? Of ben je regelmatig niet helemaal top fit? Dan kan een dagje sauna voor een betere weerstand zorgen. Tijdens een dagje sauna ga je namelijk regelmatig van hele warme naar koude temperaturen waarbij level 1 een graad of 40 is en bij level30 je al op de 120 graden zit! Hierdoor moet je lichaam zich constant aanpassen aan de wisselende temperaturen. Doe je dit regelmatig? Dan zal je lichaam eraan wennen waardoor je lichaam minder vatbaar wordt voor een verkoudheid.

Voordeel 2: goed voor de huid

Als je in de sauna zit ga je op een gegeven moment zweten, waardoor de poriën van je huid gaan openstaan. Hierdoor worden de dode huidcellen zacht en na een koude douche kunnen die makkelijk worden verwijderd. Je ziet vaak ook bij sauna’s een pot met scrub staan die je kunt gebruiken voor onder de douche. Wanneer je na de sauna een koude douche neemt en scrubt krijg je een hele zachte huid. Daarnaast worden afvalstoffen in je huid afgevoerd door de wisselende temperaturen.

Voordeel 3: ontspannen spieren

Door de hoge temperaturen ga je zweten wat ook zorgt een betere spier herstel. Daarnaast werkt het ontspannen effect van de sauna ook op de spieren. Je bent namelijk minder geneigd om ze constant aan te spannen. Een win-win situatie!

Naast dat het ontspannend werkt voor je lichaam en geest is het ook nog eens goed voor je gezondheid, huid en spieren. Sommige mensen denken dat je door regelmatig naar de sauna te gaan ook kunt afvallen. Dit is niet helemaal correct, het verloren gewicht bestaat voornamelijk uit water. Het is ook belangrijk om tijdens een dagje sauna regelmatig een glas water te drinken om uitdroging te voorkomen. Wanneer ga jij je dagje uit plannen?