donderdag, april 25

3 tips waar je op moet letten voor het kopen van een woning

Wanneer jij interesse hebt om een huis te kopen, is het van belang dat jij de waarde van de woning weet. Dit kun je onder andere doen door middel van een taxatie. De taxateur bepaalt de waarde van het huis aan de hand van een aantal factoren. Denk hierbij aan de staat van het huis, de locatie en wat vergelijkbare huizen in de omgeving waard zijn. Het inhuren van een taxateur is vrij prijzig en vanwege deze reden, laten mensen eerst een schatting van de woningwaarde maken. Dit is een dienst, die geheel gratis is. Ben jij benieuwd waar je allemaal op moet letten, wanneer jij op zoek bent naar een koopwoning? Lees dan snel onze tips!

Tip 1: bereken de woningwaarde

Zoals we hierboven hebben aangegeven, is het aan te raden om een de woningwaarde te berekenen, van het huis waar je interesse in hebt. Dit kun je simpelweg doen, door middel van een online tool. Om gebruik te kunnen maken van deze tool, heb je geen gegevens van de woning nodig. Wel moet je de postcode weten en het huisnummer.

Alhoewel je door middel van deze tool, niet de officiële woningwaarde hebt berekent, biedt het wel andere voordelen. De schatting zal niet veel afwijken van de daadwerkelijke woningwaarde, waardoor je een realistische afweging kunt maken. Als de woningwaarde binnen wensen valt, weet je zeker dat het inhuren van taxateur voor deze woning een goede uitgave zal worden.

Tot slot, is het voordeel dat je met een gratis online tool nergens aan verbonden zit. Je kunt de tool dus vrijblijvend gebruiken. Eigenlijk kun je zelfs zo veel woningwaardes laten berekenen als je zelf wilt. Op deze manier kun je dus een beeld scheppen voor jezelf van hoe de markt er ongeveer uitziet.

Tip 2: het juiste moment voor een taxateur

In de eerste tip hebben wij jou uitgelegd dat het inhuren van een taxateur eerst uitgesteld kan worden, maar wat is dan wel het juiste moment om een taxateur in te huren?

Het beste moment om een taxatie op een woning uit te laten voeren, is wanneer er een voorlopig koopcontract is ondertekend. Als potentiële koper kun je hier een voordeel uit halen, als blijkt dat de woning meer waard is, dan de afgesproken koopprijs.

Het uitvoeren van een taxatie is ook nodig voor de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker, verstrekt namelijk hypotheken op basis van inkomen én de getaxeerde woningwaarde.

Tip 3: als koper heb je een onderzoeksplicht

Voor het kopen van huis komt al veel kijken, maar waar de meesten niet bij stil staan is dat kopers een wettelijk onderzoeksplichht. Dit houdt in dat je als koper actief de woning moet onderzoeken op gebreken. Dit onderzoeksplicht kun je op verschillende manieren verantwoorden. Zo kun je bijvoorbeeld een bouwkundige keuring uit laten voeren, maar je kunt ook een juridisch onderzoek uitvoeren. Dit doe je door erfdienstbaarheden op te vragen om het bestemmingsplan van de woning.

In het kort, laat je niet aanjagen in het koopproces, maar neem jouw tijd. Doe eerst zelfstandig onderzoek naar verschillende woningwaardes, voordat je meteen naar een makelaar toestapt.